Laat je verrassen door Napels

Ontdek het prachtige Napels
Veel cultuur…
en de lekkerste pizza’s!

Wie aan italië denkt, denkt aan Venetië, Florence en Rome. Stuk voor stuk prachtige, schone, gepolijste steden waar je struikelt over de cultuurschatten. Steden waar je gemakkelijk van kunt houden. Italië biedt echter veel meer en als je niet bang bent om af te wijken van de toeristische paden kun je positief verrast worden door een ruwe, ongerepte schoonheid van het onderbelichte deel van het land.

Napels is een van die bestemmingen waar je niet snel op komt. Hier heerst de camorra, zijn de maffia-oorlogen en de corruptie. De vele scooters en toeterende auto’s zorgen voor de nodige hectiek. Napels is een haast Zuid-Amerikaanse metropool aan de Middellandse Zee. Als je je durft over te geven aan deze wervelende stad zul je ontdekken dat Napels onweerstaanbaar is.

Heel veel cultuur

Zorg vooral voor goede wandelschoenen, want je kunt eindeloos ronddwalen langs alle prachtige cultuur en historie die de stad rijk is. Het Centro Storico, historische centrum van Napels staat vol met oude gebouwen, mooie kerken en barokke stadspaleizen en is toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een openluchtmuseum waar je je kunt laven aan de beeldschone architectuur en genieten van de vele bezienswaardigheden.

Beruchte wijk

Het Quartieri Spagnoli, de Spaanse wijk, is het beruchte deel van de stad. Hier kun je de zien hoe de was tussen de met graffiti bekladde huizen in de smalle steegjes hangt te drogen. De straten zijn gevuld met marktkraampjes en het ruikt er overal naar etenswaren. Deze wijk staat niet goed aangeschreven, maar als je goed op je spullen past en je waardevolle eigendommen uit het zicht bewaart kun je er rustig naartoe.

Interessante musea

Hou je van archeologie, dan is het zeer de moeite waard om een bezoekje te brengen aan het Museo Archeologico Nazionale. Dit museum heeft een mooie collectie klassieke kunstschatten, waaronder sculpturen, fresco’s en mozaïeken uit Pompeii.

Castelnuovo, een middeleeuws kasteel, biedt een bijzondere collectie van Italiaanse schilderijen uit de 19de eeuw en een geweldig uitzicht over de stad. De grote Italiaanse meesters, zoals Caravaggio, kun je bewonderen in het Museo Nazionale di Capodimonte.

De beste pizza ter wereld

De Napolitaanse pizza is de échte pizza. Er bestaan zelfs keurmerken die aangeven of pizzeria’s de kwaliteit leveren zoals ze die in Napels kennen. In Napels ontstond ook het idee om de pizza op de werelderfgoedlijst te krijgen en dat is gelukt! Daarnaast werd de allereerste pizza margherita in 1889 in Napels gemaakt door Raffaele Esposito. Als pizza liefhebber kun je dus je hart ophalen in Napels!

Bezoek Pompeï en de Vesuvius

Wil je de hectische stad een dagje ontvluchten, dan kun je een auto huren in Napels om daarmee naar Pompeï te rijden. Deze oude Romeinse stad is beroemd geworden door de grote ramp die zich er 79 jaar na Christus heeft afgespeeld. Tijdens een plotselinge uitbarsting van de Vesuvius werd de stad bedolven onder een dikke laag vulkanische as. De inwoners hadden geen tijd om te vluchten. Deze gruwelijke gebeurtenis heeft de oude stad wél zeer goed geconserveerd. Je kunt er de hele dag ronddwalen door het doolhof van archeologische opgravingen en Romeinse straten, met winkels, huizen en amfitheaters. Een tripje naar Pompeï is goed te combineren met een bezoek aan de nabij gelegen Vesuvius.

Rijden langs de Amalfikust

De autoroute langs de Amalfikust staat bekend als een van de mooiste wegen om over te rijden. Langs de route liggen schilderachtige dorpjes en de zee is er prachtig blauw. De Amalfikust is vernoemd naar het plaatsje Amalfi, wat je absoluut moet zien als je deze route rijdt. Het is namelijk oogstrelend mooi. Ook Sorrento en Positano mag je niet missen.

Al met al is Napels en omgeving met alle kunstschatten, archeologie, cultuur en de beste pizza’s ter wereld een heerlijke, verrassende bestemming en absoluut de moeite waard!

Een reactie plaatsen