Hoeveel tol moet je betalen in Frankrijk?

Benieuwd hoeveel tol je moet betalen?
Bekijk hier alle tarieven in Frankrijk
Ontdek nog meer praktische tips

Het betalen van tol kan op termijn wel eens zijn financiële tol eisen. Alle woordgrapjes ten spijt, staat Frankrijk naast zijn wijncultuur en geschiedenis vooral bekend om zijn duur wegenvignet. In dit artikel vind je gelukkig een handig overzicht van de tarieven bij de meest gebruikte routes en trajecten. 

Hoe werkt een péage?

Vooraleerst is het belangrijk om de signalisatie te begrijpen. Een groene pijl betekent dat bestuurders zonder abonnement aan dit loket mogen passeren. Je hebt hierbij de keuze om contant of met een creditcard te betalen. 

De rijvakken die aangeduid zijn met een oranje letter ‘t’ zijn speciaal voorbehouden voor abonnementhouders. De letter ‘t’ staat hierbij voor het  ‘Liber-t abonnement’. Gewone bestuurders kiezen dus best voor een ander baanvak.  

Een loket met groene pijl en letter ‘t’ is bedoeld voor reizigers met en zonder télépéage abonnement. Kortom, aan deze loketten mogen alle bestuurders passeren. 

Aan de meeste tolhuizen betaal je met cash geld, creditcard of via een cheque. In het laatste geval moet het wel een cheque zijn die geïnd kan worden in Frankrijk. 

Wat zijn de gangbare tarieven?

Sinds 2017 kan je op de website van de ASFA, de vereniging van Franse tolwegen, de tol per route opzoeken en berekenen. Het moet wel gezegd dat de kaart sindsdien niet meer geactualiseerd is, maar het geeft wel een goed overzicht van de algemene onkosten per bestuurder.

peage

Bron: ASFA French Motorways Companies / www.autoroutes.fr

Handige tips om te weten

Wie binnenkort de oversteek maakt naar Frankrijk doet er goed aan om deze algemene richtlijnen te volgen. Zo is het verplicht om naast een gevarendriehoek en veiligheidshesje ook een alcoholtest in de auto te hebben liggen. Bovendien is het obligatoir om een milieusticker op je ruit te kleven als je grote Franse steden als Parijs en Lille aandoet. 

De maximumsnelheid op autosnelwegen bedraagt 130 km/u. Daarmee ligt de bovengrens 10 km/u hoger dan in België. Daarnaast betaal je in Frankrijk op één enkele reis nooit meer dan € 102,80 aan totale péagekosten.

gratis parking

Een reactie plaatsen