Rome voor beginners: een stedentrip naar de Eeuwige Stad

Alle wegen leiden naar Rome.
Ervaar de couleur locale van de Italiaanse hoofdstad!

In de luwte van de Esquilijn ligt een metropool die al meer dan 2000 jaar tot de verbeelding spreekt. Eeuwenlang was Rome het politieke, economische en culturele machtscentrum van de wereld. Al mag gezegd dat de Italiaanse hoofdstad in 2019 allerminst aan charme of grandeur ingeboet heeft. Met zijn ontzagwekkende ruïnes, beklijvende kunst en bruisend straatleven beroert ze nog dagelijks de gemoederen. Maak kennis met de Eeuwige Stad waar dolce far niente nog steeds een levensstijl is. 

Venster op een keizerlijk verleden

Wie voet zet in het historisch centrum wordt meteen geconfronteerd met overblijfselen uit een roemrijk verleden. De voornaamste trekpleister is en blijft het Colosseum. Het prachtige amfitheater vormde tijdens de Romeinse heerschappij het decor voor bloedige confrontaties tussen gladiatoren. Neem zelf plaats op de tribune en ervaar de intensiteit van de arena waar duizenden slaven de dood vonden.

Wie wilt ontsnappen aan al dat geweld trekt best naar de archeologische site van het Forum Romanum. Dit marktplein was het economisch hart van de stad en deed dienst als ontmoetingsplaats voor handelaars uit binnen- en buitenland. De bonte verzameling triomfbogen, kolossale pilaren en markthallen zijn een herinnering aan de keizerlijke pracht en praal van weleer.

Voor het Christendom zijn intrede deed in het rijk was Rome een polytheïstische samenleving. Dit betekent dat Romeinse burgers niet één maar meerdere goden aanbaden. Een iconische erfenis uit die tijd is het indrukwekkende Pantheon. Deze antieke tempel is onder meer de laatste rustplaats van de beroemde schilder Raphaël, maar is vooral bekend omwille van zijn magnifieke koepel.

Romeinse renaissance

De komst van de middeleeuwen luidde een periode van verval in. De samenleving verloederde in ijltempo terwijl de politieke invloed van de miljoenenstad daalde. Maar de Renaissance bracht tussen 1300 en 1600 opnieuw een periode van welstand en culturele bloei met zich mee. Dit vertaalde zich in architecturale hoogstandjes die tot op vandaag nog zichtbaar zijn in de Romeinse binnenstad.

De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad is misschien wel de bekendste erfenis uit deze periode. De thuisbasis van de Katholieke kerk herbergt meesterwerken van onder andere Bernini en Michelangelo. Het aanbod schilderkunst is overigens groot in de Kerkelijke Staat, want ook de Sixtijnse Kapel met Michelangelo’s fabelachtige schilderingen spreken tot de verbeelding.

In de nadagen van de Renaissance floreerde de Barok op het Italiaanse schiereiland. Zo liggen aan de voet van de Franse kerk ‘Trinita dei Monti’ de 135 tredes van de Spaanse Trappen. De Trappen zagen het levenslicht in 1723 en werden opgetrokken in ware Rococo-stijl. Een subtiele kwinkslag naar het glorieuze Romeinse verleden. De Trappen leiden bovendien naar het beste uitkijkpunt over de stad.

Een laatste opvallende restant uit dit tijdvak is de Trevifontein. Het is traditie om bij ieder bezoek een muntje in de fontein te gooien en in stilte een wens te doen.

Baken van de moderniteit

Maar ook hedendaagse kunst en architectuur is goed vertegenwoordigd. Het moderne museum MAXXI is innoverend en baanbrekend in Italië. Naast een uitgebreide bibliotheek en boekhandel vind je er een afdeling die volledig gewijd is aan moderne kunst. Volledig uniek in zijn soort. Diens tegenhanger MACRO is een museumcomplex met verschillende vestigingen in de trendy Testaccio wijk.

Naast moderne kunst hebben de wijken Monti, Pignetto en San Lorenzo een zeer hip en mondain karakter. Zak met een boek onderuit in één van de vele gezellige wijnbars of geniet van een huisbereide cappuccino bij een lokale barista. Het is geen wonder dat deze kwartieren enorm geliefd zijn bij een hipster- en bohémienpubliek.

Loop jij al helemaal warm voor Rome? Dat treft, TUI Fly geeft je nu € 20 korting op je Rome reis als je boekt met kortingscode 20ROMA.

Een reactie plaatsen