Zon, zee en… rotsen

Waarom een klimvakantie
het allerbeste idee is voor 2019

Toen ik in het voorjaar door de lastminutes scrolde, viel mijn oog als zo vaak op Tenerife. Zon, zee en strand, precies wat ik nodig had.  Even helemaal ontsnappen aan alle werkstress. Tenminste, dat dacht ik. Op aanraden (of misschien wel een beetje aandringen) van mijn goede vriend Dennis verruilde ik het strand voor de rotsen. Ik boekte voor het eerst een klimvakantie.

En nee, ik was nog nooit van mijn leven naar een klimwand geweest. Laat staan dat ik wel eens een natuurlijke rots had beklommen. Toen ik de bevestiging in mijn inbox kreeg, begon ik daarom direct te twijfelen. Was dat nou wel een goed idee? Gelukkig gaat Dennis al jaren op klimvakantie en kon ik bij hem terecht voor de nodige tips en wat materiaal. Alleen een paar goede klimschoenen moest ik zelf nog even zoeken, zei Dennis. Het belangrijkste materiaal zit immers aan je voeten.

Zo gezegd, zo gedaan… Het leek me geen overbodige luxe eerst eens een klimwand te proberen en een korte cursus te doen. Dat viel me eigenlijk reuze mee. In één dag leerde ik de basis van het klimmen en ik kwam erachter dat ik het klimmen erg leuk vond. Op naar de eerste serieuze test!

Halverwege oktober landde ik op het Spaanse Tenerife. Op naar Arico, waar ik mijn instructeur ontmoette en me in mijn hotel nestelde. We spraken af de volgende dag te starten. Veel geslapen heb ik die nacht niet. Om half 2 ’s nachts keek ik uit mijn hotelraam en zag ik mezelf in gedachten al aan de hoogste klif hangen.

De volgende ochtend met frisse moed dan toch maar de bergen in. De temperatuur schommelde rond de 22 graden en een helderblauwe lucht zorgde voor nog een beetje extra motivatie. Ja, alles waar je bang voor bent, komt uit. De verhoogde hartslag, de pijnlijke vingers, kramp in de kuiten.. Maar oh, wat was deze vakantie het waard! Ik in totaal 5 dagengeklommen in onder meer Tamadaya, waar je prachtig kunt klimmen in een schitterende canyon. Ook El Hoyo was zeer de moeite waard. Het gevoel dat ik kreeg toen ik mijn doel bereikte, is onbeschrijfelijk. Het prachtige uitzicht, de stilte om je heen en de 100% focus op dat ene doel. Nergens laat je de sleur van alledag zo langs je heen glijden als tientallen meters boven de grond.

En hoe leuk het klimmen ook was, bovenal heb ik genoten van de gezellige sfeer onder de klimmers en het gevoel compleet weg te zijn. Nergens kom je zo tot rust als in de bergen! In het rustige hotel heerste een fantastische sfeer waar klimmers met elkaar de routes bespraken, ervaringen uitwisselden en de dag bespraken. En zo zit je rustig een hele avond ‘over het leven te kletsen’ met mensen uit verschillende landen. Ook de prijzen zijn overigens zeer schappelijk. Een goede cappuccino voor € 1 vind je nergens op de boulevard aan het strand.

Als ik een tip mag geven? Boek in 2019 een klimvakantie en ontdek het zelf!

Een reactie plaatsen